maandag 31 maart 2008
That is a lovely big family you've got there...
En wij, wij hielden wijselijk onze mond over de twee geleende kindjes, baadden ons in de (dachten wij) bewonderende blikken en genoten van de eerste tekenen van de lente in Kew Gardens:
zondag 30 maart 2008
Perspectief
Eerst zongen we hem toe en pakte hij zijn kadootjes uit:
En we likten de schalen echt HELEMAAL leeg:En vervolgens maakten we een mooie verjaardagshoed en blies hij de kaarsjes uit:
(en dat opa en oma ook thuis zouden blijven op z'n verjaardag)
(en dus had ik er niet aan gedacht om vriendjes uit te nodigen)
(en natuurlijk reageerde er toen 's middags geen van de moeders op mijn SMS-jes)
(en ik voelde me daar heel erg sneu over)
(maar ook een heel klein beetje opgelucht dat er niemand zou zien dat er niemand ANDERS was)
(en mezelf een hele mislukte moeder)
vrijdag 28 maart 2008
Dit is je leven
Alleen, deze moeheid, dat moest wel iets ergs zijn. Zelf dacht ik aan eierstokkanker. De silent killer of women, zoals dat zo mooi heet. Je weet van niks en toch ga je ondertussen stiekem dood. Hmm. Nu ik dat zo opschrijf: dat geldt misschien wel voor iedereen. Hoe dan ook, de gedachte wilde me opeens niet meer loslaten. En ik jokte maar een heel klein beetje toen ik zei dat mijn moeder het ook had gehad, nog voor haar vijftigste. Klein woordje toch, stief?
De huisarts hoefde niet eens de rest van mijn zorgvuldig voorbereide praatje aan te horen, ik kreeg gelijk een briefje mee voor de bloedprikkers. Met ook nog wat andere testjes. Waarna ik met dat briefje twee maanden heb rondgelopen. Want ja, moe he?
Naar aanleiding van de uitslag werd ik gebeld: niks mis met mijn eierstokjes. Maar ik moest wel aan de tabletten. Schildklierhormoon bijslikken. Voor de rest van mijn leven? Ja, ze dacht van wel.
Voor de leek: schildklierhormoon (T4) houdt je stofwisseling op gang. Een tekort eraan maakt dat je lethargisch, vadsig en kouwelijk wordt. Je hersenen maken een stofje aan, TSH, dat je schildklier vertelt dat-ie T4 moet maken. Heb je eenmaal genoeg van die T4, dan weet je brein dat 't even genoeg is, en maakt die wat minder TSH zodat je niet teveel T4 maakt.
Nou had ik maar een heel klein beetje te weinig T4, maar wel heel veel TSH. Conclusie: ik was nog niet echt lethargisch, vadsig en kouwelijk, maar ik moest daar wel heel hard voor werken.
Boem.
Dit is dus mijn leven, dacht ik. Drie kinderen, dertig uur werken, duizend wensen. Dit is nou precies hoe het voelt. Opstaan: een major achievement, als je 's nachts drie keer wakker bent gemaakt. Een gezonde maaltijd op tafel, een titanenklus, als er twee personen elkaar ondertussen naar het leven staan en de derde maar heel weinig begrip kan opbrengen voor urgentere zaken dan haar eigen lege maag. Werken, fantastisch, tot ik na twaalfeneenhalf uur ervan thuis kom en ontdek dat ik zoveel energie en liefde gestoken heb in een vreemde dat mijn meditatiekussentje moet wachten tot morgen en mijn yogamatje het so wie so wel kan vergeten. Maar met flink wat wilskracht kom ik overal doorheen en het is thuis nog gezellig ook. En in de schaarse momenten dat er niets acuut om mijn aandacht vraagt, heb ik zowaar nog tijd om te bellen, te bloggen en wat over boeddhisme te lezen.
Maar ben ik daar tevreden mee? Vergeet het maar. Ik wil elke dag yoga doen, acupunctuur studeren, meer, veel meer vakliteratuur lezen, pianospelen, op Vipassana-retreat (niet een keertje natuurlijk, maar jaarlijks, tien dagen lang), een maand lang op Yoga Teachers Training Course. Om maar niet te spreken van nieuwe mensen leren kennen, een volkstuin, tekenen, een boek schrijven. Willen, willen, willen.
Nou is tekort aan schildklierhormoon een bekende aandoening na een bevalling, trouwens. Zelf geef ik, als vrouwen erg moe en somber zijn, het advies om de schildklier eens na te laten kijken. Maar kan het zijn dat ik het helemaal mis heb? Dat arme lijf, dat almaar voort moet. Volgens traditionele oosterse geneeswijzen kost een bevalling de vrouw heel veel energie en is daar niet veel meer aan te doen dan de tijd nemen om te herstellen en wat ondersteunende therapie.
Ik heb mijn wensen voor het een en ander voorlopig maar eens in de ijskast gezet en een afspraakje gemaakt met een lieve masseur. En ik heb bedacht: wat ik ook doe op een dag, het is prima.
Volgens mij komt het wel goed met mij, ook zonder tabletjes. Of niet. We zullen zien.
donderdag 27 maart 2008
Anniversary
donderdag 20 maart 2008
Aspiratie
Neehee, het is geen kastje voor nog meer speelgoed.
Is het dan een houder voor de kookboekenstaander?
Neehee, het is geen houder voor de kookboekenstaander.
Maar wat is het dan wel?!
Het is een piano!!!
Omdat een goed voorbeeld veel beter werkt dan mijn kinderen een instrument aanpraten. omdat ik ze ook eigenlijk helemaal niets WIL aanpraten, heb ik laatst een piano gehuurd en een lieve Poolse pianojuf aan de haak geslagen. Voor mezelf. In dit huis voorlopig geen kookwekkers voor arme kinders die dan elke dag tegen heug en meug een kwartier moeten spelen.
En ik maak me geen illusies. Ik ben geeneens wezen kijken. Ik heb (aan de telefoon, dat wel) gewoon toegegeven dat ik geen donder wist van piano's en dat ik in de winkel best ter plekke tegen een band wilde komen schoppen als dat moest, maar dat ze me ook gewoon een piano konden komen brengen die ze toevallig over hadden. O nee, niet zomaar één, wacht even, mijn kennis van piano's gaat minstens even diep als die van auto's. Doe maar een donkere, zei ik geleerd.
Ik wist niet dat ik ook een leesplankje had moeten specificeren. Vandaar de kookboekenstaander. Best een goede oplossing, vond ik tevreden, tot het missende leesplankje een week later door de stemmer alsnog onder de motorkap vandaan getoverd werd.
En nu klinkt dus regelmatig zeer, zeer aarzelend De Morgen (De wat? denk: Mona-reclame, aardbei in yoghurt achtervolgd door onderzee-banaan. Peer Gynt suite van Grieg) door het huis. En de kookwekker heb ik toch al een paar keer moeten zetten. Ja, op een kwartier, voor mijn kroost. Dat is namelijk de maximale tijd dat ze erop mogen want dan ben ik weer aan de beurt.
Drie, taalvaardig
'Ach, schreeuwerd dat je er bent.'
'NEEEEEE!!!'
'Nou, wat is dat dan, dat je nu doet?'
'... ROEPEN!'
dinsdag 18 maart 2008
Pirate's day
'Mam, het is Pirate's Day today!'
Adrenalinestoot nu. Rechtop in bed. Shit. Shitshitshit. Pirate's Day. En het enige dat ik gedaan heb is drie dagen geleden de boerenzakdoeken in de was gegooid. Mijn arme, arme kind.Wat ben ik toch een zelfzuchtige, vreselijke, ongeorganiseerde, hopeloze moeder.
Ehm...wat hebben piraten zoal aan? Ah, streepjes. Jammer Tycho, dat streepjes T-shirt is nu een beetje kapot aan de mouwen. Ooglapje, tuurlijk. Sjaal. Gelukkig nooit tekort aan lapjes in dit huis. Ennn...een korte broek. Hè, d'r zitten zowaar ophalertjes aan die zomerbroek. Ik krijg er lol in. Sleutel aan een ketting. Kromzwaard. Uiteraard. Ook nooit tekort aan zwaarden, hier, komt goed uit. Boerenzakdoek, strijken.
Ik ben trots.
'Mam, denk je dat ze me gaan uitlachen?'
Ik ben bezorgd.
Vrijdag, 08.50. Schoolplein, strakblauwe lucht. Houten benen en haken galore. Noa's stoere vriendin is in vuilwit, met zelfgeverfde blauw-rode knieen, stadium pre-gangreen, Pirate Clobbermonkey. Geen van de kinderen ziet het verschil tussen zelfgekocht, zelfgemaakt, af en half. Het is een feest van bewonderen en bewonderd worden (en van zwaardgevechten).
Ik zie het wel. Mijnes is de piraterigste piraat van allemaal. Affer dan af. Zeldzaam volledige outfit. Belachelijk compleet kostuum. Ik kijk voorzichtig rond. Lacht iemand me uit?
Ah. Daar heeft hij het dus van.